Cum să mutați, să copiați și să ștergeți fișiere în Linux

Cum să mutați, să copiați și să ștergeți fișiere în Linux

Cum să mutați, să copiați și să ștergeți fișiere în Linux

Aha! Simplu, zici tu. Accesați interfața grafică pe care o utilizați pentru sistemul dvs. Linux. Apoi puteți muta rapid și ușor fișierul la alegere dintr-un loc în altul, îl puteți copia sau îl puteți elimina în neant.

Acum, ce se întâmplă dacă ați dori să mutați (sau să copiați sau să ștergeți) mai multe fișiere în același timp? În special, ce se întâmplă dacă doriți să mutați toate fișierele cu aceleași caractere la sfârșitul numelui lor, cum ar fi joe_expenses , cath_expenses , mike_expenses și robin_expenses ?

3 comenzi de folosit în linia de comandă Linux:

În cazul menționat mai sus, linia de comandă Linux oferă o putere și eficiență mult mai mare decât GUI. De exemplu, pentru a căuta și muta instantaneu toate fișierele de mai sus într-un subdirector numit budget , instrucțiunile din linia de comandă ar fi pur și simplu:

mv *_buget de cheltuieli

Fiecare dintre comenzile Linux pentru a muta, copia sau șterge fișiere are opțiuni pentru a o face mai productivă. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

1. mv : Mutarea (și redenumirea) fișierelor

Comanda mv vă permite să mutați un fișier dintr-o locație de director în alta. De asemenea, vă permite să redenumiți un fișier (nu există o comandă separată de redenumire ).

Să începem cu formatul de bază:

mv joe_cheltuieli JOE1_cheltuieli

În acest caz, dacă JOE1_expenses nu există, acesta va fi creat cu conținutul exact al joe_expenses, iar joe_expenses va dispărea.

Dacă JOE1_expenses există deja, conținutul său va fi înlocuit cu cel al joe_expenses (și joe_expenses va dispărea în continuare).

Opțiuni suplimentare

Opțiunile pentru mv includ:

-i pentru interactiv, vă solicită să confirmați dacă un fișier existent ar trebui să fie suprascris.

-f pentru forță, suprascrie toată interactivitatea și execută instrucțiunea mv fără a returna niciun prompt. (Trebuie să vă asigurați că instrucțiunea dvs. este exact ceea ce doriți dacă decideți să aplicați opțiunea -f .)

-v pentru verbose, pentru a afișa fișierele mutate unul câte unul

2. cp : Copierea fișierelor

Un exemplu de bază al comenzii cp pentru a copia fișiere (păstrați fișierul original și faceți o copie a acestuia) ar putea arăta astfel:

cp joe_expenses cashflow

În acest exemplu, copiem fișierul joe_expenses în directorul cashflow , care (pentru că nu am specificat nimic altceva) se află în directorul nostru de conectare.

Opțiuni suplimentare

Opțiunile sunt similare cu cele pentru comanda mv :

-i pentru interactiv, vă solicită să confirmați dacă un fișier existent (poate că o versiune de joe_expenses există deja în directorul cashflow) ar trebui să fie suprascris în procesul de copiere.

-r pentru recursiv, pentru a copia toate subdirectoarele și fișierele dintr-un director dat și pentru a păstra structura arborescentă.

-v pentru verbose, arată fișierele copiate unul câte unul. De exemplu:

cp joe_expenses cath expenses cashflow

3. rm : Ștergerea fișierelor

Ștergerea fișierului se face folosind comanda rm (eliminare).

rm joe_cheltuieli

Acest lucru va șterge pentru totdeauna fișierul joe_expenses (poate că Joe i-ar plăcea asta!).

Opțiuni suplimentare

Opțiunile de comandă rm includ -i ( interactiv), -f (forță), -v (verbos) și -r (recursiv).

La fel ca și comenzile de mai sus, poate fi aplicat și la mai mult de un fișier simultan.

rm joe_expenses cath_expenses

Acest lucru va elimina ambele fișiere.

Folosind caracterul wildcard: „*”

rm *_cheltuieli

Acest lucru va elimina joe_expenses , cath_expenses , mike_expenses și robin_expenses , pentru totdeauna.

De asemenea, dacă decideți că doriți să eliminați tot ce ați copiat în directorul cashflow de mai sus și în directorul în sine, utilizați:

rm -r cashflow

Avertisment privind sănătatea sistemului Linux: fiți precaut cu aceste comenzi

Pentru fiecare dintre aceste comenzi, folosirea opțiunii -i (interactiv) este foarte recomandată, cel puțin la început. Acest lucru vă oferă o a doua șansă de a descoperi orice greșeală nefericită.

În mod similar, fiți precaut dacă aplicați fie -f (forțat), fie -r (recursiv), mai ales dacă utilizați și un caracter joker precum „ * ” pentru a aplica comanda mai multor fișiere simultan.

Atenție la opțiunea -r !

O vom spune o singură dată și o singură dată. Nu face asta:

rm -r *

Acest lucru va șterge fiecare fișier și fiecare director pe care îl aveți.

Mutare fericită! (Sau copierea sau ștergerea!)

Fie ca forța mv , cp și rm din linia de comandă Linux să fie cu tine, dar asigură-te și că eviți orice dezastre!

Dezvăluirea agentului de publicitate

Gazduirweb este o resursă online gratuită care oferă utilizatorilor conținut valoros și servicii de comparare. Pentru a menține această resursă 100% gratuită, primim compensații de la multe dintre ofertele afișate pe site. Alături de factorii cheie de revizuire, această compensație poate afecta modul în care și locul în care apar produsele pe site (inclusiv, de exemplu, ordinea în care apar). Gazduirweb nu include întregul univers al ofertelor disponibile. Opiniile editoriale exprimate pe site sunt strict ale noastre și nu sunt furnizate, susținute sau aprobate de agenții de publicitate.

Politica noastră de revizuire editorială

Our site is committed to publishing independent, accurate content guided by strict editorial guidelines. Before articles and reviews are published on our site, they undergo a thorough review process performed by a team of independent editors and subject-matter experts to ensure the content’s accuracy, timeliness, and impartiality. Our editorial team is separate and independent of our site’s advertisers, and the opinions they express on our site are their own. To read more about our team members and their editorial backgrounds, please visit our site’s About page.

Leave a Reply

Copyright © 1999 - 2022 Phox Operating Company