Daca sunteti in cautarea unui cont de gazduire web pentru site-ul dumneavoastra, si doriti sa faceti alegerea corecta a unui plan de gazduire, atunci va aflati pe pagina corecta. In acest ghid veti gasi raspuns la cele mai populare intrebari legate de gazduirea web. Aflati care sunt ultimele tendinte si ceea ce trebuie sa cunoasteti inainte de a cumpara un cont de gazduire pentru situl dvs.

Cuprins

  1. Ce inseamna gazduirea web
  2. De ce trebuie sa platiti pentru gazduire
  3. De ce este importanta gazduirea
  4. Cum sa alegeti o companie de gazduire
  5. Ce tipuri de gazduire exista
  6. Care este cea mai buna companie de gazduire
  7. Cine poate sa vanda gazduire
  8. Este posibila gazduirea web acasa?

1. Ce inseamna gazduire web?


Serviciul de Gazduire web
ofera posibilitatea tuturor sa publice un site sau o pagina web pe internet. Un furnizor de gazduire cel mai adesea poate fi o entitate ce are o afacere in acest domeniu si oferă tehnologiile și serviciile necesare pentru ca site-ul  dvs., să fie online si vizualizat pe Internet 24/24. Toate fisierele sunt găzduite / stocate pe computere dedicate numite servere. Atunci când utilizatorii ce navigheaza pe Internet si doresc să va viziteze site-ul, tot ce trebuie să facă este să introduca adresa sau numele de domeniu al site-ului dvs. în browserul lor. Imediat calculatorul lor se va conecta apoi la serverul unde este gazduit site-ul dvs., iar paginile web  vor fi livrate si afisate  prin intermediul browserului.
In ceea ce priveste numele de domeniu – este necesar sa detineti deja unul atunci cand doriti sa cumparati un plan de gazduire,  majoritatea companiilor ce furnizeaza gazduire va obliga sa folositi un nume de domeniu la crearea contului.  Dacă nu detineti un nume de domeniu, stati linistit, toate companiile ofera si posbilitatea de a va inregistra un nume de domeniu prin ei chiar atunci cand alegeti sa cumparati contul de gazduire.

2. De ce trebuie sa platiti pentru gazduire?

Dacă doriți să beneficiati de o gazdă buna, atunci va trebuie sa luati in consideratie plata lunara pentru acest tip de serviciu. Aceasta este o taxă care va garanteaza ca site-ul dvs., va fi online tot timpul beneficiind de diverse avantaje premium, precum sunt securitatea, copiile de rezerva multiple, resurse alocate. Unele gazde oferă și reduceri dacă plătiți în avans. Desigur ca prețurile variază de la companie la companie, dar sunt de obicei sunt  în jur de $1 sau $5 dolari pe lună. Dacă site-ul dvs. inca nu are prea multi vizitatori sau multe date care sa consume resurse, atunci puteti gasi preturi ieftine ce sunt concepute pentru astfel de situri.  Pe măsură ce site-ul dvs. va incepe sa primeasca mai mult trafic sau poate veti avea nevoie să adaugati mai multe fisiere, este posibil să fiți nevoit să treceti la un plan mai mare care costa mai mult dar  ofera resurse mai multe, precum sunt puterea de procesare, spatiul de stocare pe disk, numarul proceselor simultane, consumul memoriei operative si alte resurse.

Gazduirea gratuita este o solutie?

Pe internet puteti gasi diverse situri care ofera gazduire gratis – ati putea incerca un cont pentru a intelege cum functioneaza acesta si pentru a face diverse teste pentru ca sa acumulati experienta. Dar nu va recomandam sa folositi gazduire  gratuita pentru un site la care depuneti munca –  nu  ofera nicio garantie.
De cele mai multe ori toate functionalitatile sunt limitate si serverul este plin si supus riscului. In acest sens nu exista copii de rezerva si nicio garantie care sa va tina situl online si in functiune 24/24.

3. De ce este importanta gazduirea?

Ceea ce ar defini un furnizor bun de gazduire  este ca acesta sa ofere gazduire web fiabilă și performantă pentru ca acesta este un aspect important pentru orice site  de succes. Atunci când vă gândiți să construiți un site, probabil ca alegerea unui cont de gazduire ar fi unul dintre ultimele lucruri la care va ganditi. Dar, neglijarea acestui gand pentru a alege gazda potrivita, poate avea efecte dezastruoase asupra site-ului dvs. și poate chiar asupra afacerii dvs., daca va ganditi sa o treceti si online.
Sunt foarte multe optiuni si poate parea ca este mai ușor să optati pentru cea mai ieftină opțiune. Cu toate acestea, găzduirea web ar trebui privită ca o investiție în afacerea dvs. Gândiți-vă la compania de gazduire  ca la o temelie a site-ului dvs. Desigur ca nu ați construi o casă pe o fundație nestabila dar ati alege una solida si de incredere – de aceea nici site-ul nu ar trebui să aiba o casa la o gazdă de calitate scăzută.

4. Cum sa alegeti o companie de gazduire?

In ultimul timp au aparut diverse opțiuni pentru găzduirea site-urilor, cu o mare varietate de prețuri și funcționalitati. Chiar daca nu detineti un website sau sunteti incepator si ati apelat la un webmaster pentru a va construi site-ul, atunci este necesar sa stiti cateva puncte importante atunci cand cautati o companie care sa va gazduiasca site-ul. Cunoscand ce tipuri de găzduire  sunt disponibile și ce anume să solicitați de la o  gazdă web  vă va ajuta să găsiți un furnizor de   care să fie potrivit pentru afacerea dvs.

Iata care sunt cele mai importante puncte  pentru alegerea unui plan de găzduire:
viteza si uptime, latimea de banda, stocarea, securitatea, asistența, scalabilitatea, prețul și tipul  de găzduire, dar si locatia serverului.

Viteza si Uptime – de obicei utilizatorii care va vor accesa situl se vor astepta ca acesta sa se incarce in 2-3 secunde, altfel se vor plictisi asteptand si vor pleca. La fel, viteza de incarcare joaca un rol important pentru clasarea site-ului dvs pe motoarele de cautare. Atunci cand alegeti o companie de gazduire intrebati suportul si despre politica de uptime a serverelor, sa nu aveti surprize atunci cand situl nu va fi accesibil pentru ca serverul trebuie intretinut tehnic.
La fel un factor important pentru viteza site-ului ii revine tipului de webserver instalat pe serverul de gazduire – cele mai rapide sunt LiteSpeed, NGINX, dar cel mai utilizat este Apache care este si cel mai popular dar este putin mai lent cand vine vorba de multe conexiuni simultane sau de situri complexe cu diverse functionalitati.
Latimea de banda si stocarea – luati in considerare  latime de banda pusa la dispozitie sau intrebati cate vizualizari sau vizite pe luna poate gestiona contul respectiv, in general un cont mediu de gazduire partajata este destinat pentru 15.000 pana la 50.000 de vizite lunare. Intrebati ce tip de stocare pentru fisiere si baza de date foloseste serverul, SSD – este super rapid, NVMe – mega rapid, SATA HDD/SAS – sunt metodate clasice vechi de stocare cu o viteza mai lenta de citire.
Asistenta si suport – un furnizor de gazduire care tine cu adevarat la clientii sai va oferi suport solid 24/7, avand un live chat sau un numar de telefon veti fi siguri ca gasiti oricand pe cineva disponibil sa va ajute.
Intrumente de gestionare – un cont de gazduire cu un panou de control profesional  permite sa gestionati atat domeniile cat si fisierele in cel mai usor mod, in acest moment cel mai popular este cPanel si Plesk.
Preturi clare – sa nu trebuiasca sa platiti adaugator sau sa existe preturi ascunse.
Scalabilitate
– va permite sa treceti de la un cont mic la un cont mai mare atunci cand situl creste si necesita mai multe resurse, acest proces ar trebui sa fie simplificat si sa va permita sa il actualizati cu un singur click fara sa pierdeti ceva din fisiere, retineti ca upgrade-ul contului este posibil doar pentru conturile de gazduire shared si pe anumite tipuri de servere VPS.
Securitatea serverelor de gazduire
 – Păstrarea site-ului securizat ar trebui să fie de cea mai mare importanță atat pentru dvs. cat si pentru compania la care găzduiti site-ul. Serverele   trebuie să fie echipate cu firewall-uri puternice și ar trebui să fie monitorizate constant  pentru activități neobișnuite sau intruziuni neautorizate. In acest sens cele mai populare instrumente  la nivel de server sunt CloudLinux – CageFS, CSF, BitNinja, CPguard, Imunify360, ModSecurity. Iar la nivel de retea a centrului de date unde este localizat serverul, o banda larga si echipamente destinate pentru protectia DDoS ar asigura o securitate maxima.
Compania  de găzduire ar trebui să va ofere sau sa accepte și certificatele SSL (Secure Socket Layer) – un nivel suplimentar de securitate care criptează informațiile  între serverul de gazduire  și browserul utilizatorului. Acum SSL devine o practică standard pentru toate site-urile  și este o necesitate dacă vindeți produse sau acceptați plăți pe site-ul dvs.
Locatia serverului – este foarte importanta  daca aveti ca target o zona sau un anumit tip de vizitatori si doriti inregistrarea unui trafic mai mare din acea tara sau acel continent. La fel, un rol important ii revine si numelui de domeniu daca este destinat pentru o tara anume precum ar fi .ro sau .us. De asemenea utilizatorii din acea locatie vor beneficia de cea mai rapida navigare pe situl dvs., deoarcere serverul se va afla intr-o zona mai aproape de ei.
Cu toate astea acum sunt multe gazde care ofera CDN (Content Delivery Network), iar cel mai popular este CloudFlare care detine centre de date in toata lumea si ofera optiunea RailGun care accelerează conexiunea dintre fiecare centru de date Cloudflare și un server de origine.

5. Ce tipuri de gazduire web exista?

Tipurile de gazduire – se refera la modelul contului si/sau cel de server pe care este gazduit situl. Pentru siturile mici si mijlocii cel mai adesea sunt folosite conturile shared (partajate), ceea ce inseamna ca situl dvs. va imparti resursele serverului si cu alte situri aflate pe acel server. De exemplu pe un server dedicat pot fi gazduite mii de situri care impart in comun aceleasi resurse  precum ar fi CPU/RAM. In prezent multe companii de gazduire aloca resurse   garantate si pentru conturile partajate – folosind un sistem conceput pentru asta, cum ar fi CloudLinux, alocarea CPU/RAM, procesele simultane, I/O Mbps – input si output, este usoara si flexibila.

Al doilea nivel de gazduire web este serverul virtual privat  (Virtual Private Server), care la fel este creat pe un server dedicat cu resurse alocate si ruleaza impreuna cu alte VPS-uri pe acelasi server dedicat. VPS-ul ofera o performanta mult mai inalta si este destinat pentru siturile medii in crestere care inregistreaza mai mult trafic. Preturile incep de la $3 pe luna pentru cele fara administra (unmanaged), trebuie sa tineti cont ca nu este nimic instalat pe un VPS cu root acces, iata de ce este nevoie sa detineti cunostiinte de administrare a unui VPS – astfel pe el puteti instala orice doriti. De afltfel exista multe companii care ofera administrare inclusa cu panou de control, insa preturile pot sari usor peste $25 pe luna.

Nivelul urmator ii revine serverului dedicat care este destinat pentru a gazdui situri mari si complexe ce primesc sute sau milioane de vizite zilnic/lunar – la fel ca si un VPS, un server dedicat necesita administrare de la zero si cunostinte in acest domeniu.
Alt nivel mai superior este gazduirea in cloud – acest tip de gazduire functioneaza pe un nor public urias precum sunt cele de la Amazon, Microsoft sau Google. Gazduirea in Cloud combină puterea de calcul a sute de servere fizice, ea nu se limitează la un singur server, astfel se poate construi  un plan perfect adăugând mai mult spațiu fără a fi nevoie să schimbați furnizorii de hosting sau să reconfigurați serverul, de asemenea  plătiți doar pentru resursele pe care le utilizați. Gazduirea bazată pe cloud optimizează timpul de funcționare al site-ului  atunci cand un server din cloud înregistrează o întrerupere, celelalte ridica aceasta slabire, astfel încât să nu existe întreruperi de servicii.

6. Care este cel mai bun furnizor de gazduire web?

La aceasta intrebare nu exista un raspuns definitiv deoarcere  totul depinde de cerintele sitului care trebuie gazduit, aceste cerinte diferă pentru fiecare site in parte, iar evaluarea acestui aspect tine de fiecare detinator de site. Majoritatea furnizorilor de găzduire furnizează gazduire web bazata pe sistemul de operare Linux, care oferă o gamă largă de software. O configurație tipică pentru un server Linux este platforma LAMP: Linux, Apache, MySQL și PHP / Perl / Python.
De exemplu un site  dezvoltat doar cu HTML / CSS, care este un site static si nu are nevoie sa se conecteze la o baza de date poate fi gazduit pe cel mai simplu cont de gazduire cu cele mai minime resurse alocate si va functiona perfect facand fata la mii de vizite simultan. Insa cand vine vorba de un site complex nu este destul sa ne limitam la un cont minim.
In acest sens, bazandu-ne pe recenziile utilizatorilor de pe 8 surse sigure am revizuit 10 companii de gazduire din intreaga lume si am facut o totalizare a tuturor serviciilor premium care le ofera si de care are nevoie un site web in prezent.
Concluzia este ca toate ofera optiuni premium gratuit, precum sunt:
– Uptime: 99.9% pe an.
– Suport cu live chat 24/7.
– Casute pentru Email sigur si rapid.
– Sistem de operare: CloudLinux / CentOS.
– Securitate: BitNinja, Imunify360, ModSecurity, CPguard.
– Serverul web: LiteSpeed.
– Spatiul de stocare: SSD / NVMe.
– Panou de control: cPanel.
– BackUp cu JetBackup – zilnic.
– Gratuit: SSL.
– Instalare CMS-uri: 1 click.
– Constructor de site-uri web: premium.
– CloudFlare integrat: gratuit.
– Inapoierea banilor inapoi: 30 de zile garantat.
– Trafic: nelimitat.

7. Cine poate detine o afacere cu gazduire web?

Cel mai adesea cei care ofera gazduire web sunt companiile sau administratorii care detin propriile servere dedicate fie ca sunt inchiriate intr-un centru de date fie ca sunt colocate in acel centru de date, colocarea inseamna  ca persoana a instalat un server fizic in spatiul destinat acestora si are acces la el pentru pentru orice tip de lucrari.
Cu toate astea, vanzarea conturilor de gazduire este accesibila acum tuturor persoanelor care detin minimum de cunostiinte in acest domeniu.
In acest sens sunt multe agentii sau webmasteri care vand sau revand conturi de gazduire. Revanzarea conturilor prevede niste etape simple pentru ca aproape totul este pus la dispozitie de catre proprietarul serverului. Revanzatorului ii revine misiunea doar sa gaseasca cumparatori si atat – nu trebuie sa detina cunostinte de administrare a serverului. Oricum, cateva cunostinte de baza in acest domeniu sunt binevenite pentru ca sa poata oferi suport clientilor proprii sau cel putin sa stie sa dea un raspuns.

8. Este posibila gazduirea web acasa?

De obicei acest lucru este posibil, puteti sa va transformati computerul intr-un server de gazduire daca detineti o conexiune la inernet sigura cu IP static si nu aveti blocat portul TCP 80 de la furnizorul de internet. Cu toate astea chiar daca nu aveti un ip static puteti obtine un  DNS printr-un serviciu dinamic care va schimba automat adresa ip la care se adreseaza o adresa URL atunci cand se schimba IP-ul.
In ceea ce priveste securitatea serverului lasa de dorit, acasa nu puteti avea o banda larga care sa va apare de atacuri DDoS. Insa este o solutie si la aceasta etapa – puteti cumpara un VPS intr-un centru de date care este protejat de DDoS si sa-l utilizati ca post de tunnel catre serverul de gazduire aflat la resedinta dvs. .
Cu toate astea, consumul de curent si caderile de curent  va vor da batai de cap in ceea ce priveste aceasta optiune.