Gazduire site – Ce companie de gazduire sa alegeti?

May 14, 2020

Cum si unde să găzduiti un site web

In acest ghid captivant veti afla mai multe detalii despre găzduirea unui site web. Ceea ce trebuie sa stiti de la inceput e ca fiecare site are nevoie de o găzduire bună, si nu conteaza cât de mare sau mic este acesta. Desigur ca atunci cand vine vorba de gazduire calitativa trebuie sa intelegeti ca este vorba de un pret. Indiferent dacă va ganditi la propriul server local de gazduire sau căutați o companie care să-l gazduiasca pentru dvs., aici vă vom arata pasii necesari care trebuie parcursi pentru a obține rapid și ușor gazduirea necesara pentru ca situl dvs. sa fie online.

Asa cum am spus in ghidul principal: gazduirea web este fundamentul invizibil al internetului. Tot ce este vizibil pe internet fie ca este o poza, un video sau un text pe care il cititi prin intermediul unui site web sau altor mijloace, toate au nevoie de o „casă”, un loc unde fișierele sunt accesibile oricând si de oriunde. Asta inseamna gazduirea web. Iata de ce, dacă va doriți un site web, acesta va trebui să fie găzduit undeva.

Găzduirea bună face ca un site sa fie rapid si  întotdeauna accesibil ceea ce inseamna un up-time pe masura.  Gazdele nepotrivite sunt opusul, iar intr-o lume competitivă cu o atenție redusa asupra anumitor factori face ca găzduirea sa devina un fundament esențial intregului internet.

Asa deci, cum se găzduieste un site web? De la inceput aceasta este marea întrebare, iar răspunsul  intarzaie sa vina, da? Ei bine acesta este unul mai simplu decât ati putea crede: plătiti pentru o gazda decat sa-l gazduiti singur – sau, cu alte cuvinte aveti doua optiuni:

1. Alegeti o companie de găzduire
2. Construiti un server de gazduire local

Cea mai bună metodă pe care o veti alege depinde de nivelul de experiență. De obicei pentru cei incepatori alegerea unei companii de găzduire este mult mai comuna, din acest motiv  vom aborda mai întâi această optiune. Optiunea 2, care necesita configurarea propriului server este un exercițiu bun de învățare si a intelege cum lucreaza un server de gazduire, dar de obicei este pentru cei cu experienta si nu se merita daca aveti doar un site sau cateva de gazduit. Asa ca, dacă nu sunteți unul din cei mai descurcareti in acest domeniu, atunci cumpararea unui cont de gazduire este opțiunea cea mai profesionista si rapida. „Ieftin și de încredere” este o combinație de aur în gazduirea web, iar acum sunt multe companii de găzduire care oferă aceasta combinatie. Companiile au grijă de considerentele tehnice, astfel încât să vă puteți concentra asupra lucrului la site-ul dvs., astfel puteti sa adaugati continut, sa atrageti  vizitatori si pana la urma sa-i transformati in clienti.

Oricum, ne-am gandit ca odata ce ati ajuns pe această pagină sa va explicam  ambele metode de functionare pentru găzduirea  unui site web. Veti afla  unele puncte si atentionari la care companiile răspund cel mai bine diferitor nevoi care variaza de la site la site. Până la sfârșitul acestui ghid, veți face cunostinta cu toate informațiile de care aveți nevoie pentru a lua o decizie corecta legata de gazduirea unui site.

Opțiunea 1: Cum să găzduiești un site la o companie
Opțiunea 2: Cum să găzduiești un site pe serverul de acasa

1. Cum să găzduiești un site la o companie de gazduire
Daca veti urmați acești pași simpli veti beneficia de o gazduire calitativa:

Pasul 1: Comparați companiile de găzduire care sunt in top.
Pasul 2: alegeți o companie de găzduire.
Pasul 3: alegeți un plan de găzduire perfect site-ului dvs.
Pasul 4: înregistrați inteligent un nume de domeniu.

Oricum, dacă preferați să săriți pașii 1 și 2, puteti sa luați testul nostru  care este foarte rapid. Referindu-ne aleatoriu la diverse nevoi ale dvs. cu funcții premium de la diverse companii, vă vom oferi cea mai buna recomandare personalizată:
Lansati testul.

1. Compararea companiilor de găzduire

In spatele unei platforme de găzduire este o echipa care are grijă de toate aspectele tehnice si software pentru ca totul sa functioneze. În schimbul unei taxe lunare, compania găzduiește datele site-ului dvs. și gestionează cerințele traficului. Astazi multe companii sunt ieftine, consecvente și  au grijă de toate considerentele tehnice. Astfel se face ca există multe companii de găzduire care isi fac treaba destul de bine, si intrebarea apare pe care sa o alegeti?

Aflati aici mai multe informatii:

Ce este gazduirea web? – Ghidul nostru complet.

Cei mai buni furnizori de găzduire web – un top bazat pe cercetare

Primul pas este important atat pentru pentru găzduirea site-ului dvs. cat si pentru experienta care o veti acumula ca incepator. Ne-am gandit ca prim pas sa luam compararea companiilor de pe piata. Astfel puteti sa intelegeti opțiunile și sa vedeți care  corespund cerințelor dvs. atat tehnic cat și bugetului. Pentru a vă ajuta am efectuat propriile noastre cercetări pentru a vedea ce optiuni ofera si ce rating  dețin companiile populare ce ofera găzduire web. Mai jos este un clasament care este bazat pe pret, caracteristici si recenziile clientilor pentru un top al companiilor de gazduire din strainatate care ofera gazduire si pe servere din Romania dar si din afara. In ceea ce priveste alegerea unei companii din Romania – puteti vedea aici un top.

1. ChemiCloud.com – 5/5
2. ICDSoft.com – 4.9/5
3. FastComet.com – 4.9/5
4. HostRound.com – 4.9/5
5. PlanetHoster.com – 4.9/5
6. KnownHost.com – 4.7/5
7. ScalaHosting.com – 4.7/5
8. Mxhost.ro – 4.7/5
9. ClausWeb.ro – 4.7/5
10. Gazduire.net – 4.7/5
11. A2Hosting.com – 4.7/5
12. Hostinger.com – 4.7/5

Explicatia notei generale.

Nota generala este bazata pe urmatoarele criterii si optiuni ce le ofera fiecare companie in parte utilizatorilor in cautare de o gazda web. Noi am facut o analiza pentru fiecare companie in parte luand in calcul si recenziile utilizatorilor activi.

1. Tipul de gazduire – se explica prin varietatea tipurilor de gazduire disponibile. Există diferite tipuri de găzduire (mai multe despre acest aspect puteti citi mai jos), unele companii oferă mai multe tipuri decât altele. Un numar variat de tipuri de găzduire  inseamna ca posibilitatea de a face upgrade la un cont mai mare este mai mare, acest lucru este foarte util in ceea ce priveste găzduirea web pe termen lung pentru  site-urile care cresc.

2. Caracteristici premium – Un cont de gazduire inseamna mai mult decat doar „găzduirea fisierelor”. Iata de ce de la backup-urile site-ului până la integrarea CMS-urilor precum WordPress si instalarea acestora cu un singur click din panoul de control care si el joaca un rol important, si mai există o mulțime de caracteristici care separă “gazdele basic” de cele profesioniste ce ofera solutii premium la acelasi pret.

3. Asistență tehnica – Este rezultatul resurselor de asistență pentru clienți de la echipa de gazduire. Asistența telefonică și chat-ul 24/7, cunoștințele profesioniste pentru ticketele de suport sunt foarte importante sa fie rezolvate rapid si profesional, de aceea este bine să știți că aveti o echipa cu profesionisti ce sunt mereu la îndemână dacă aveti nevoie de ceva.

3. Up Time – Fiabilitatea funcționării unui server este cel mai important lucru in ceea ce priveste gazduirea site-ului dvs. Acest lucru este esențial pentru ca oamenii sa va poata accesa site-ul dvs. în orice moment, iata de ce daca nu aveti un up-time pe masura atunci nici cele mai excelente  optiuni din lume puse la dispozitie nu vor valora nimic. Insa, trebuie sa stiti ca nimeni nu poate oferi sau garanta un timp de funcționare a serverului 100%, toate serverele necesita o deservire tehnica cel putin de doua ori pe an, asta ar insemna un up-time de 99.9% ceea ce aproximativ majoritatea il pot garanta.

4. Valoarea, pretul – „ieftin” și „o valoare buna pentru pret” nu sunt același lucru. Companiile de găzduire adoră să creeze prețuri mici pentru anumite planuri, dar  nu este atât de simplu. Trebuie sa intelegeti ca pretul serverelor si al programelor instalate au nevoie de licente care si ele costa. Iata de ce jocul preturilor adăugate la planurile ce pot fi platite in avans pe mai multi ani sunt gandite bine, cu alte cuvinte devine o fortarea a platii daca se doreste un pret mic lunar. Dar, tot ce se ofera gratuit și politica de returnare a banilor completează aceasta imagine greu de inteles uneori. Cu toate astea, noi am cântărit prețul si caracteristicile de la fiecare companie de top, astfel  vă putem oferi un sentiment de valoare.

Pasul 2: alegeți o companie pentru găzduirea site-urilor

După ce ati vizitat si ati analizat  fiecare companie de gazduire in parte, trebuie să alegeti una! Luand in consideratie ca există mai multi factori la care trebuie sa atrageti atentia atunci când alegeți compania de găzduire. Mai sus am oferit o imagine de ansamblu a factorilor cheie dupa care sa va ghidati. Mai  jos aveti lista cu unii  factori cheie ce trebuie de luat în considerare:

 • Up-time
 • Suportul
 • Numele de domeniu gratuit
 • Valoare optiunilor pentru bani
 • Lățime de bandă, traficul
 • Integrarea CMS-urilor / WordPress
 • Garanția de returnare a banilor

Caracteristicile de baza pe care ar trebui să vă concentrați depinde de prioritățile dvs. Unele din ele precum ar fi uptime-ul și valoarea optiunilor pentru bani, de obicei sunt cele mai importante. Alte optiuni, cum ar fi un nume de domeniu gratuit, s-ar putea să nu conteze atat de mult dacă aveți deja unul. Multe companii strălucesc în diferite domenii altelea le au pe toate la un nivel de top. De exemplu ChemiCloud este deosebit de bun pentru site-urile WordPress, în timp ce suportul ICDSoft este de prim rang, iar FastComet ofera ambele la nivel superior.

Pasul 3: alegeți un plan de găzduire

După ce ati ales o companie si de la care vă ganditi sa cumparati gazduirea, trebuie să vă restrângeți decizia la un plan care trebuie ales. Există mai multe tipuri de găzduire, precum ar fi (gazduirea partajata, cea cloud, VPS și dedicata) și, de obicei, fiecare tip de gazduire permite  o selecție pe diverse niveluri. De exemplu, ChemiCloud ofera trei planuri de găzduire partajata – Starter, Pro si Turbo.

Dar, intai de toate trebuie să explicam care sunt acele tipuri de găzduire web și de ce este important să cunoașteti diferența dintre ele. Intotdeauna obținerea celei mai bune oferte posibile poate sa depinda de înțelegerea nevoilor dvs. Ca incepator, nu are sens sa cumparati un plan de 10 dolari pe lună atunci când un plan de 2.50 dolari pe lună vă va servi la fel de bine. Atunci cand site-ul dvs. va creste este posibil sa aveti nevoie de acest plan de 10 USD, dar el trebuie ales atunci.

Ne-am gandit ca v-ar prinde bine sa intelegeti rolul tipurilor de gazduire, asa ca mai jos puteti arunca o privire ca sa aveti o idee de ansamblu asupra principalelor tipuri de gazduire pentru a intelege rolul acestora si la ce serveste fiecare tip in parte cel mai bine.

Gazduirea partajata – inseamna ca  mai multe site-uri sunt stocate pe un singur server si impart toate resursele acelui server in comun. Ceva de genul impartiti un apartament cu alti chiriasi. Acest tip de gazduire este pentru acele site-uri mici și starter, cu cerințe tehnice modeste. Dacă aveți îndoieli in privinta asta, începeți cu un astfel de tip și il actualizați pe măsură ce cerințele site-ului dvs. vor creste.

Gazduire in cloud –  inseamna ca site-ul dvs. este alimentat de mai multe servere in acelasi timp si este un sistem mult mai flexibil decât găzduirea partajată. Atunci cand un server cade imediat altul ajusteaza slăbirea acestuia si astfel totul lucreaza bine. E ceva de genul ca atunci cand aveti nevoie de ceva si apelati la vecini. Este pentru site-urile care încep să-și depășească originile umile. Un site găzduit în cloud face fata mult mai bine atunci cand vine vorba de trafic decât o face pe un cont partajat.

Gazduire pe server virtual privat – VPS-ul este un tip de gazduire între serverele partajate și cele dedicate. Impartiti un server dedicat cu alti utilizatori, dar avantajul este ca o secțiune a acestuia este în întregime a voastră. E ca si cum ati avea un apartament propriu intr-un bloc de locuit. Acest tip de gazduire este un pas dincolo de cloud iar acum site-ul dvs. chiar ajunge undeva.  Acest tip de gazduire amestecă flexibilitatea, scalabilitate și puterea. Un VPS este grozav atunci cand ați depășit găzduirea partajată, dar încă nu sunteți pregatit pentru cea dedicata.

Gazduire pe server dedicat – inseamna ca sunteți singurul chiriaș al unui server. Astfel toata puterea unui server dedicat este pentru dvs. E ca si cum nu mai locuiti la bloc dar aveti propria casa cu gradina ce va apartine in totalitate. Aceast tip de gazduire in exclusivitate costă cel mai mult, dar si merită atunci cand site-ul dvs. consumă multe resurse. Cu alte cuvinte ati castiga campionatul si ati luat cupa.

Aproximativ toate companiile de găzduire web din topul nostru oferă  principalele tipuri de găzduire, dar desigur ca sunt si alții care se dedica in totalitate unui singur tip, precum sunt cei de la WPEngine, ei ofera gazduire optimizata si dedicata pentru WordPress.

Cât costă aceste tipuri de gazduire? Buna intrebare! Cred ca va puteti da seama ca găzduirea partajată este cea mai ieftină, urmată de Cloud, VPS si apoi cea dedicată.  Gazduirea partajată  începe de la 2,50 USD pe lună. VPS-ul si Cloud-ul la fel intre 3 si 25 dolari pe luna, iar cea dedicata de la 30$ pe luna.

Pasul 4: Obțineți un nume de domeniu

Este bine ca am vorbit pana acum despre pregatirea terenului unde sa fie gazduit site-ul, dar fără adresă/nume nimeni nu va putea să-l găsească! De fapt, ca sa intelegeti mai bine, un nume de domeniu inseamna si este egal cu adresa digitală a site-ului dvs. De exemplu: www.google.com . Cred ca ati prins deja ideea, da, site-ul dvs. are nevoie obligatoriu și de un domeniu. Nu este obligatoriu numele de domeniu doar in cazul in care doriti sa gazduiti situl undeva unde puteti obtine un subdomeniu gratuit, precum este: numesite.blogspot.com. Dar acest lucru este neprofesional si nu va ofera multe posibilitati. Un alt caz daca doriti ca sa accesati site-ul dvs. fara a  avea nevoie de un nume de domeniu este atunci cand utilizati un IP dedicat pentru un singur site, acesta este format din cifre: http://100.192.200.99, dupa cum vedeti e greu sa retii un sir de numere. De aceea numele de domeniu este cea mai buna solutie.

Deci, trebuie sa stiti ca aproape fiecare companie care ofera găzduire web, include si înregistrarea numelor de domeniu în procesul de cumparare a contului de gazduire. Uneori este inclus ca bonus daca platiti anual planul pe care l-ati ales, iar la alte companii va trebui să plătiți separat pentru el.
În mod alternativ, puteți achiziționa un nume de domeniu de la alti registrari ce sunt acreditati de ICANN – o companie care gestioneaza si aloca nume si numere pe internet. Astfel de registrari  sunt: NameCheap.com, NameSilo.com, PorkBun.com. Dupa ce ati inregistrat numele de domeniu la unul din registrarii acreditati de ICANN va trebui sa conectati numele de domeniu la contul de gazduire.
Conectarea se face in doi pasi simpli, primul pas este ca trebuie sa obtineti numele serverului de gazduire unde ati ales gazduirea, de obicei aceste informatii le primiti de la compania de gazduire si ele sunt ca in acest  exemplu: ns1.numeserver.com, ns2.numeserver.com. Pasul doi este sa actualizati cu aceste date domeniul obtinut ca sa puncteze catre serverul de gazduire, si va trebui sa asteptati cateva ore pana se face propagarea in totalitate cu noile ns-uri. De fapt asta si este diferenta dintre a inregistra un nume de domeniu la un alt registrar decat la cel unde alegeti gazduirea.

Ceea ce trebui sa stiti despre un nume de domeniu este ca un domeniu bun trebuie sa fie simplu, ușor de reținut și de obicei fara cifre. Daca doriti sa va axati pe o regiune sau o tara anume va trebui sa folositi extensia tarii respective, precum este: .ro, .md, .es. Dar totodata nu trebuie sa va simtiti obligati sa folositi un nume de domeniu in zona .com.  Din ce în ce mai multe site-uri care se afla in top se joacă cu  diverse domenii atipice de nivel superior, cum ar fi .xyz, .co, .io, cel putin atâta timp cât domeniul se potrivește cu marca dvs., sau ceea ce oferiti, atunci totul va fi ok. Nu uitati ca continutul si relevanta sunt pe primul loc.

Mai trebuie sa stiti că nu va puteti pierde numele de domeniu atunci cand schimbați companiile de găzduire web. Acestea doua sunt servicii diferite cu plati diferite si politici diverse. Dacă schimbați compania de gazduire, puteți conecta oricand domeniul la acea gazda.

Opțiunea 2: Cum să găzduiești un site pe serverul local

Dupa cum am mentionat si mai sus precum ca există două optiuni sau modalități din care va puteti alege ca sa găzduiti un site. Pe prima am analizat-o mai sus, cea de-a doua se refera la gazduirea site-ului pe un server pe care il puteti configura acasa la dvs. sau la oficiu. Trebuie sa stiti din start ca aceasta optiune nu este una dintre cele mai bune daca sunteti incepator. Oricum, pe internet puteti gasi o gama larga de tutoriale video care sa va ajute la acest pas. Iata ce trebuie sa stiti si sa aveti la indemana.

Un computer cu sistem de operare Windows iar ca server web puteti utiliza WAMP:

 • Pasul 1: Instalați soft-ul WAMP.
 • Pasul 2: Gazduirea fișierelor.
 • Pasul 3: Activarea publica a site-ul dvs.Alta solutie este sa utilizați un server cu sistemul de operare Linux, de ex. CentOS:
 • Pasul 1: Instalați soft-ul LAMP.
 • Pasul 2: Configurarea fișierelor site-ului și DNS-ul.
 • Pasul 3: Configurați unul din aceste web servere: Apache, OpenLiteSpeed sau NGINX.

Construirea unui server si găzduirea unui site pe el acasa sau la munca nu este o optiune atat de excelenta. Poate fi  o educație potrivita în ceea ce privește sa invatati modul de funcționare a unui site  pe un server, dar nu este la fel de calitativa ca gazduirea pe un server ce se afla intr-un centru de date. Acasa de obicei conexiunile la internet sunt lente si nestabile, întreținerea serverului necesita atentie, iar computerul va trebui să fie conectat 24 din 24 la curent care costa mai mult decat un plan de hosting. Oricum,  dacă sunteți aici, probabil ca va intereseaza si aceasta optiune pe care o puteti afla in continuare.

Cele două modalități de a vă găzdui site-ul   acasă sunt:

 • Utilizați un computer cu S.O Windows, iar ca server web WAMP
 • Utilizați un computer cu O.S Linux

Vom analiza ambele optiuni si in final puteti sa va faceti o concluzie.

Găzduirea unui site folosind computerul Windows

Daca doriti sa utilizati  Windows înseamnă ca trebuie sa instalati WAMP si sa transformati computerului într-un server. WAMP vine de la Windows, Apache, MySQL și PHP – toate aceste elemente sunt baza de functionare a unui server.

Pasul 1: Instalați soft-ul WAMP
Există numeroase programe gratuite disponibile precum este WAMP, de exemplu WampServer și XAMPP pentru a numi doar cateva din ele. Puteti folosi unul din ele, descărcați și instalați  respectând setările implicite acolo unde vi se solicită. Dupa instalare soft-ul va permite computerului să acționeze ca un server, va fi  o casă pentru fișierele site-ului dvs.

Pasul 2: Încărcați fișierele site-ului
După ce ați instalat  WAMP si totul functioneaza corect, va trebui să adăugați un site care va fi accesibil pe localhost la aceasta adresa: http://localhost, sau dupa adresa ip http://127.0.0.1.
De obicei directorul principal pentru fisierele care vor construi un site si care trebuie adaugate se afla  în „www” din folderul principal al programului instalat: C:\wamp\www.

Pasul 3: Trebuie sa faceți site-ul dvs. public
La inceput totul ce tine de un site pe serverul de acasa va fi privat incat doar dvs.  veți putea să accesati site-ul. Atunci când sunteți mulțumit de ceea ce ați făcut, va trebui sa activati serverul sa devina public. Nu ne vom opri la aceasta etapa in acest articol, dar va invitam sa vedeti cateva video-uri explicative.
Alte setari trebuie facute la routerul/modemul prin care primiti internetul, este vorba de deschiderea portului 80 si indicarea adresei IP interne a serverului pe care aveti instalat WAMP, de ex: 192.168.1.10.
La aceasta etapa, serverul va fi accesibil dupa adresa IP externa a dvs. care o primiti de le providerul de internet de ex.: http://100.213.96.110.

Găzduirea unui site  folosind un server Linux

Pasul 1: Instalați soft-ul LAMP
Aceasta abordare este configurarea unui server LAMP (Linux, Apache, MySQL și PHP). Acesta este în mare parte același proces ca WAMP, dar pe un computer Linux. Pentru a instala LAMP puteti folosi aceasta comanda:
sudo apt instala apache2 mysql-server php libapache2-mod-php7.0

Pasul 2: Configurați fișierele site-ului și DNS-ul
Ca și în cazul WAMP,  trebuie sa adăugați fișiere în directorul rădăcină “www” pentru a le adăuga pe site-ul dvs. Asigurați-vă că utilizați extensia de fișier .php, este cea mai bună practică să vă asigurați că PHP și SQL funcționează corect.

Pasul 3: Configurați Apache
Nu ne vom opri la detalii, puteti viziona cateva video-uri mai bine, pentru ca sunt mai explicative.

Concluzia noastra.
Daca toate aceastea va par simple, pentru ca asa se pare la prima vedere, nu? Trebuie sa stiti ca gazduirea unui site pe serverul propriu nu este decat pentru cei care vor cu adevarat sa invete mai multe despre acest lucru, nu si pentru cei care doresc sa munceasca pentru situl. Self-hosting-ul nu este o solutie pentru a creste un site, este posibil sa-l gazduiesti acasa sau la birou, dar nu recomandam daca nu aveti o securitate la retea si o infrastructura pe masura.

Centrele de date si companiile de gaduire exista pentru asta! 🙂

Leave a Reply